Студенти

Правни факултет Универзитета у Новом Саду у сарадњи са Високим комесеријатом УН за избеглице објавио је конкурс за пријем чланова у Правну клинику за борбу против трговине људима. Конкурс је био отворен од 01. до 18. марта 2011. године. На конкурс се укупно пријавило 93 студента. Након размотрања пријава, Комисија је одлучила да у други круг избора уђе 36 кандидата, узимајући у обзир уредност документације, мотивационо писмо, годину студија, просек оцена и положене испите из предмета који се односе на предметну проблематику. У другом кругу избора са кандидатима су обављени интервјуи од стране Комсије у истом саставу. Интервју је обављен са 30 кандидата, након чега је Комисија једногласно денела одлуку да се свих 30 кандидата изабере за чланове Правне клинике за борбу против трговине људима.


Студентски радови

 

1. Алексић Дијана

Општи смер, апсолвент.

Пријавила сам се на нашу малу Kлинику да бих се боље упознала са овом актуелном темом која представља један од највећих проблема, aли и злочина данашњице. Желела сам да кроз едукацију и рад на Kлиници стекнем потребне информације, како бих могла дати свој скроман допринос у превенцији и сузбијању oвог злочина који представља најгрубље кршење људских права и слобода. У протеклих шест месеци у оквиру Kлинике, имали смо низ разних предавања стручњака из различитих области везано за овај проблем, који су нам помогли да га боље сагледамо и упознамо се са њим, те стекнемо додатно знање које ћемо, искрено се надам, једног дана квалитетно применити.

2. Арсенијевић Душан

Смер унутрашњих послова, IV година.

 

Моја очекивања од ове Kлинике су да се довољно специјализујем у овој области тако да уколико се касније у каријери будем бавио овом проблематиком, могу да дам свој допринос.

 

3. Арсић Теодора

Општи смер, IV година.

 

Сматрам да је трговина људима дефинитивно један од најстрашнијих, ако не и најстрашнији злочин. Он у себи обједињује изузетно велик број других кривичних дела, која су, већ сама по себи изузетно тешка, као што су – отмица, силовање, кривична дела везана за наркотике, наношење телесних повреда, тортура, убиство... Овај проблем постоји на глобалном нивоу, а изузетно је заступљен у Србији. У нашој држави не постоји довољно обучених кадрова за решавање овог проблема, па се надам да ћу својим учешћем у овој Kлиници стећи примењива знања, упознати се са постојећим начинима решавања овог проблема и, са својим колегама, једног дана, бити у прилици да та знања и применим. Осим тога, за време трајања саме Kлинике, се надам да ћу моћи превентивно да утичем на овај проблем.

 

4. Берак Деана

Општи смер, IV година.

 

Најактуелнији проблем савременог друштва јесте трговина људима, која представља најтеже кршење основних права и слобода човека, на најокрутнији начин, понижавајући све људске вредности и телесни и духовни интегритет жртава, изазивајући патњу њихових ближњих.
За решење овог сложеног проблема, потребан је високо стучан и обучен кадар органа унутрашњих послова, суда, међународних организација и других тела која се баве овим проблемом. Веома је битно да сви они међусобно сарађују и непосредно делују, како на унутрашњем тако и на међународном плану. Ја желим да научим што више о овом проблему, како бих једног дана у свом раду научила да препознам ова нечовечна дела, и адекватно помогнем у киданју већ оформљене и добро организоване мреже, неморално стеченог профита на људској несрећи.

 

5. Божичић Дарко
Општи смер, IV година.

Разлог за моје прикључивање Правној клиници је ближе упознавање са овим све већим друштвеним проблемом о ком не постоји још јасна слика ни у нашој судској пракси, а нарочито са методама усмереним ка откривању и доказивању овог кривичног дела и проналажењу њихових учинилаца.

 

6. Бурчиар Снежана

Смер унутрашњих послова, IV година.

 

Мој мотив је да проширим и усавршим своја досадашња знања из области трговине људима, да се правилно информишем о раду институција које се баве овом проблематиком, да научим на који начин стручњаци прилазе проблему трговине људима. У пројекат сам се укључила из разлога детаљног упознавања ове области, јер желим да проширим и надоградим своја досадшња знања у циљу што квалитетнијег даљег рада.

Моја очекивања су да развијем способности и знања из области трговине људима и да се преко знања и искуства стручњака упознам са начином рада у овој области, те да стекнем квалитетно знање и мотивацију за рад у овој области.

 

 

7. Ђокић Смиљана
Смер унутрашњих послова, IV година.

Трговина људима представља један од најозбиљнијих проблема данашњице,
o којем се, нажалост, jaко мало зна. Oвој Kлиници сам се придружила првенствено да бих увећала своја знања о овом проблему, његовим узроцима и последицама, aли и да бих то своје знање, касније, могла да пренесем на друге, и тиме придонесем, бар у једном малом дијелу, решавању или бар смањењу овог проблема.

8. Јокић Марко

Oпшти смер, III година.

 

Трговина људима је један од највећих друштвених проблема јер сам појам трговати нечијим животом код разумних људи изазива најоштрије противљење и захтева тренутну реакцију,мислим да код овог значајног предмета није питање мотива јер је мотив јасан и природан, већ је питање реакције самог човека а да је Правна клиника једно од могућих решења.Поред тога што се овом проблематиком бави судство,тужилаштво и многи други државни органи и недржавне организације потреба за Правном клиником је изузетна јер младим људима тј.младим правницима даје могућност да употребе своје до сада стечено знање и да увиде потребу за новим знањем које ће у будућности користити не само њима већ друштву и чинити га бољим.

 

9. Кнежевић Александар

Смер унутрашњих послова, III година.

 

Разлог зашто сам се определио да будем члан Правне клинике за борбу против трговине људима је што сматрам да је то озбиљан друштвени проблем који најдрастичније угрожава основна људска права а о коме се по мом мишљељу не придаје довољно пажње, са намером да заједно са својим колегама кроз активности које Правна клиника врши дам допринос у подизању свести код људи о овом проблему.

 

10. Малешевић Петар

Смер унутрашњих послова, IV година.

 

Прикључио сам се Правној клиници за борбу против трговине људима јер желим да на било који начин помогнем у расветљавању и решавању тог проблема, који представља један од највећих проблема, не само на нашим просторима, него и у читавом свету. На сличну тему сам радио семинарски рад из предмета Систем безбедности (Трговина људима и генетским материјалом) и ту сам се већ заинтересовао за тај проблем, тешко сам налазио литературу и тада сам схватио да је то недовољно истражено, управо то ме је подстакло да се пријавим и помогнем да се величина тог проблема прикаже људима и да они схвате колико je то опасно, да се такве ствари не схватају олако ...

 

11. Маринковић Гордана
Oпшти смер, IV година.

Ангажовањем у Правној клиници могу да научим много o oвом сложеном друштвеном проблему, a исто тако и учиним нешто на плану превенције, кажњавања учиниоца овог кривичног дела као и заштите жртава.

 

12. Миловановић Роберт

Општи смер, IV година.

 

Вођен солидарношћу и патриотизмом пријавио сам се за ову Kлинику. Поставља се питање, где ћемо бити ако се овој проблематици „посветимо“ као и другим? Вероватно негде у неком мраку, као и наша деца са Косова. Да би њихов вапај досегао до нас потребно је постојање националне свести, постојање континуитета. Иво Андрић је рекао: „Кад Балканац оздрави то ће бити први дан после историје“. Почнимо да пишемо нову историју, почнимо да побеђујемо сами себе. У овај живот смо послати не да имамо срећу, него да је заслужимо!

 

13. Обрадовић Душан

Општи смер, IV година.

 

У Kлинику сам се укључио како бих кроз теоријски и нарочито практичан део више сазнао o проблему чије размере су све веће и веће. Само едукацијом студената и људи из струке може се на прави начин супротставити трговини људима и адекватно помоћи жртвама.

 

14. Сератлић Миљан
Смер унутрашњих послова, IV годинa

Првенствени циљ мог пријављивања на ову Kлинику је стицање ужег знања из области трговине људима. Мислим да је ово питање веома значајно и осетљиво по човека, тако да је свако додатно искуство веома битно. Уверен сам да ми учествовање на овој Kлиници може бити од велике користи у мом будућем раду и каријери.

15. Срђеновић Звјездана

Смер унутрашњих послова, у продуженом статусу студирања.

 

Велики сам борац за људска права и мислим да у 21. веку се нико не би требао осећати или бити угрожен. Желим да дам свој допринос овако битном питању, у ком су најугроженије категорије жене и деца, људи слабог имовинског стања и из неразвијених подручја. Мислим да се превенцијом и ширењем знања људи о овом проблему може учинити много! Један од одличних начина је и рад наше Правне клинике, упознавање студената више са овим проблемом како би они своје знање преносили даље!

 

16. Тркуља Марија

Oпшти смер, IV година.

 

Сама помисао на то да постоје људи чија је слобода ограничена, основна људска права маргинализована и чије су судбине у рукама других људи, захтева одређена деловања усмерена ка подизању свести јавности о проблему, развијању програма реинтеграције и делотворније акције откривања и процесуирања оваквих дела и њихових починиоца. Сматрам да би обучавањем и радом у Правној клиници могли знатно да допринесемо решавању овог глобалног проблема и ублажавању последица које производи, и тиме учинити друштво сигурнијим.

 

17. Шарић Јована

Oпшти смер, апсолвент.

 

У Kлинику сам се учланила ради стицања практичних знања и искустава корисних за будуће ангажовање у борби против трговине људима и помоћи жртвама ових окрутних кривичних дела.